domingo.blogg.se

Vi är en familj som består av mig Sandra, min make Andreas och våra 2 söner Zacharias 11 år & Benjamin 9 år.

Sista sightseeingen i Bangalore för denna gången

Kategori: Allmänt

Så var min sista helgdag kommen här i Bangalore, så jag bestämde mig för att åka in till centrum igen & kanske se något av de jag missade sist. Så en Uber in till ett Shiva tempel som skulle vara i en grotta enligt tripadvisor..
Kom dit, det var fint & det var litet & det hade 4 stenpelare ute på gårdern, en med treudden, en med Shivas trumma & 2 stycken som hade en skiva på toppen, jag har faktiskt aldig sett när jag läst om Shiva eller varit i tempel dedikerade till honom. Inne i templet så fanns Shiva Lingam som den skall & sedan skulle man gå igenom en väldigt låg gång under huset. Om vi säger så här, indiska kvinnor som är typ 20-30 cm kortare än mig gick dubbelvikta, så kan ni sedan tänka er hur jag gick igenom gången.... I gången, stod det en massa statyer på gudomar ut the Hinduiska Guda skaran. Efter man kommer ut ut gången får man de sedvanliga dropparna gangesvatten som man skall dricka några droppar av & sedan stryka över håret, så det gjorder jag på reflex... Det var bara det att denna gången var det inte bra så att de låtit några tulsilöv dra i den, utan man hade dessutom sötat vattnet med honung eller något liknande.... inte helt ultimat att få i håret...Sedan började jag vandringen mot Tippu Sultans palats, som jag ju missade sist jag var inne och snurrade i centrum. Denna gången hittade jag åde palatset & så var ett gammalt tempel som står brevis öppet, så det blev ett besök hos båda.
Nu när det är söndag tas gudomarna ut på en vandirng runt templet ute på stan. Anlednignen till detta är att någonting som är viktigt innom hinduismen är det som kallas Darshan. Darshan är att guden ser dig 6 att du ser guden i en enkel översättning. I en lite djupare förklaring är inte bara att guden ser dig eller du ser guden, utan det är ven att guden ser dig för exakt den du är, med alla dina svagheter, styrkor & behov. samt att du ser guden, för den storhet guden har. Med andra ord är Darshan lite mer än att titta på en symbol, eller en idol av en guddom, Darshan är att verkligen SE & bli SEDD. Så, för att så många människor skall få möjlighet att få darshan, så tar man ut idolen på en vandring runt staden. Det hör till saken att här i söder är idolerna väldigt långt bort från besökarna, ofta långt inne i ett rum, inte sellan bakom ett galler...
 
Tippu Sultans Fort var rätt litet, men fint med många valv & jag menar mångder av valv, för att vara så litet so det trots allt var. Tippu avskydde britterna mer än de flesta & slogs konstant med dem. Bland annat lät han göra en speldosa som föreställer en tiger som har besegrat en brittisk soldat. Om man vred upp speldosan, så lät den som en tigesr rytande, samt soldaten som roppar help!
 
Efter Tippu sultan tänkte jag mig ta en ricksa till en spelande fontän. 100 rs skulle det kosta & så ville han att jag skulle in i en afär med, nej tack sa jag & gick, då kom nästa, 100 rs sa han med, ok sa jag, om du lovar att inte ta mig till en affär. Om du tar mig till en affär betalar jag inte. nejdå, han lovade, tills jag satt mig i rickshan, för då kom brochyren om en fantastisk siden sari affär fram. Jag blev väligt arg, gick ut ur rickshan & sa, i en inte så lugn ton, för att vara ärlig, i en väldigt arg & högljud ton. "Du borde skämmas! först tar du ett överpris, det är 3.5 km dit,  sedan tycker du dessutom att jag skall shoppa på vägen" & så gick jag. Jag gick även idag igenom byggarbetsplatsen. När jag kommit igenom den kollade jag google maps för att kolal vägen & kom då fram till att fomtänen inte öppnar förrens sent på kvällen, så jag hoppade den, istället gick jag igenom KR marker området igen. Försökte köpa en helt fantastiskt vacker blå & svart sjal tille tt bra pris, men se det gick inte, för jag hade bara en 2000 rs sedel, det är det ända man kan få ut av bankomaterna här & väldigt få har växel här, speciellt inte om de står & säljer saker på gatan.... Så, det blev ingen sjal... Men jag hittade hem istället & lyckades växla min sedel på urger king, som inte alls har en speciellt god burgare här...
Sedan åkte jag hem & gjorde de sista inköpen innan det är dags att åka hem på lördag.
 
 
Chilisar på tork på trotoaren
 
Fiskförsäljare, jag har ingen aning om vart fisken komem rifrån, det finns några små sjöar runt om i stan & det finns en rätt stor sjö utanför stan som jag vet att de tar en del av kranvattninget ifrån..
 
Byggarbetsplatsen jag traskat över 2 ggr nu, antagligen är det för metron, som väll skall bli klar om 3 månader & som enligt deras app  google maps redan är klar....
 
Väldigt röda morötter i affären,  det finnsäven de vanliga oranga morötterna. Men dessa är större & finare.
 
En av skivorna utanför Shiva templet
 
Taken på alla tempel här i Bangalore ser ut på detta sättet, färgsättnignen är lite olika mellan dem & gudarna som är avbildare är olika, men alla har de samma typ av tak
 
Några av valven i Tippu sultans fort
 
 

köpcentran är lika tråkiga här som hemma

Kategori: Allmänt

Idag hade jag tänkt ta sovmorgon & sova så länge jag kunde, så jag somnade om efter att ha vaknat 6:30 & vaknade klockan 9 av att telefonen på rummet ringer... Jag svarar & det är hotellets restaurang som ringer för att be mig komma ner för att äta frukost, då de stänger 9:40.. Det var ju en trevlig service... Så jag gick ner för att äta frukost. Frukosten här är av buffe typ.
På denna buffé finns: kokt ägg, rostat bröd med smör & "all fruit jam" en röd sylt som jag tror att alla hotell & restaurange har störköps rabatt på, den finns på varenda hotell & restaurang som serverar frukost jag varit på i hela Indien. Sedan finns det, grillad tomat, ibland bönor i tomatsås, kokta grönsaker, stuvad potatis alternativt potatis mos, parantha eller bathura, idlii, som inte ens är i närheten av de hemmagjorda jag åt första dagen här, sambhar, cocos chutney, låter godare än vad det är, , & en löra som  riktigt vet vad det är, men den är stark & god. Jag brukar äta tomaterna, potatisen, de kokta grönsakerna, ägg & den där röran som jag inte vet vad det är.
 
Efter frukost beställde jag en Uber till Phoenix Mall, som alla pratat så mycket om här. Uber chaufören kom & släppte av mig, jag frågade om Phoenix mall var huset på andra sidan vägen, han svarade "Collect cash" & visade priser, Jo, jag skall betala, men jag vill veta att jag är på rätt ställe, så jag frågar igen, han kör 2 meter fram & säger "Collect cash" igen. Jag betalar & går ut. Jo Phoenix mall är huset på andra sidan gatan.
Ett enormt köpcentra med masa flashiga dyra affärer som innehåller precis samma sak som på alla ställen i hela världen... Mao skit tråkigt enligt mig, Men jag gick runt där en stund & hittade tillslut biografen, så jag gick in & tittade på bio istället. Raees på hindi, utan textning & jo, den var bra, & nej, jag förstod inte mer än enstaka ord av vad de sa... så jag är rättt långt från mitt mål att kunna titta på en ilm på Hindi utan att behöva engelsk textning, men filmen var bra. 3 timmar är filmer här , med en paus mitt i, där man kan få serverad mat till sig i biosalongen. Stolarna var väldigt bekväma & man kunde luta dem bakåt om man ville! Sådana stolar skulle vi ha hemma med.
 
Raees recension
Raees är en fattig pojke som växer upp i en stad i Gujarat. Han behöver glasögon, men hans mamma har inte råd att köpa några till honom, Så han stjäl glasögonen från en staty, men optikern tycker inte det är ok, men ger Raees glasögon. I staden finns även en sprit smugglare som blir varnad av barnen så snart polisen närmar sig. Raees får jobb hos sprit smugglaren & jobbar för honnom tills han växt upp. När han är äldre så har han tjänat för lite pengar, så han får en tid på sig att skaffa fram mer pengar. han bestämemr sig då för att byta sin motorcykel mot en fin bil & den fina bilen mot getter som han kör till Bombay för att sälja på köttmarknaden där. De vill dock inte köpa hans getter & Raees som är en rätt våldsam ung man bestämmer sig då för att slåss, vilket han gör, med typ alla slaktarna på stället. Han tas om hand av någon gangster i Bombay som även ägnar sig åt välgörenhet. Han får pengarna som skall betals till spritbaronen i staden i gujarat & en deal att langa sprit åt mannen i bombay. Filmen är äve en katt & råtta lek mellan Raees & en poliskonstapel, det finns naturligt vis kärlek också, Raees har en flicka som han senare gifter sig med & får en son.. 
Mycket slagsmåls scener, en del sång & dans nummer, men inte alls det här ibland lite knepiga där de plötsligt brister ut i sång & dans utan anledning sång & dans numrerna är rätt inegrerade i filmen & en del är rikigt bra!
Raees spelas av Sha Rukh Khan, en av de stora Bollywood stjärnorna. Rollen är en roll som jag tror att han skulle kunna göra i sömnen. Men filmen är deffinitivt sevärd & jag skulle vilja se den igen, med engelsk text, då det är rätt många vändningar med vem som är vän & vem som är fiende i filmen & jag förstod inte alla vändningar & varför bundsförvanter blötsligt inte var det längre...
 
2 filmer som jag tycker Sha Rukh är bäst i (jag, jag har sett mängder med bollywood filmer & rätt många med Sha Rukh Khan...) är "Devdas" & "My name is Khan"
 
Devdas är en en sorglig kärleks historia som utspelar sig i Indien runt 1950-talet skulle jag tro. Devdas är en ung man från en fin familj som har varit i Amerika för att få utbildnign. Hans granne är en flicka som heter Parvati & de har varit förälskade hela livet, typ. Men Devdas föräldrar går inte med på att de gifter sig, då flickans mamma är en danserska & det ä rinte bra nog åt Devdas. Då Dedas är aldeles för vek för att ta sin Parvati & helt enkelt rymma, gifts Parvati bort med en rik änkling & Devdas super ihjäl sig på ett hor hus, typ. Filmen är en filmatisering av en indisk novell från 19-17 talet. filmen är sorglig, men vacker. 
 
Den andra filmen som jag tycker Sha Rukh var fantastisk i är "My name is Khan", som utspelar sig i USA. Khan är en autistisk muslims man som blir kär i en hinduisk indisk kvinna med en son. De gifter sig & allt är bra, tills pappan i grannhuset, som de umgås med mycket,  blir dödad av en muslimsk terrorist.Grannens pojk börjar tala om för hela skolan att Khans fosterson är muslim & han blir utstött. Khans fru blir arg & Khan frågar vad han skall göra. Tala om för presidenten att du inte är terrorist! skriker hon & Khan tar det bokstavligt, så han tar sig till USA´s president för att tala om att han inte är terrorist. Han är med om mycket saker på vägen. en bra film, om hur jag kan tänka mig att muslimer hade det i USA precis efter 9/11 i USA. & jag tycker Sha Rukh, som är muslim & som även skrivit manus till filmen, spear den autistiske Khan väldigt bra. Vill någon låna "My name is Khan" eller "Devdas" är det bara att säga till, jag har dem båda, med engelsk text. & båda är rikitgt bra. "My name is Khan" är kanske lite bättre & innehåller nästan inga sång nummer alls.
 
Efter bion gick jag in i köpcentrat brevis Phoenix, lika tråkigt det. Jag förstår mig inte på köpcentran... dyrt & samma märken & samma kläder överallt... 
Jag tycker om shopping när jag åtminstonne, kanske felaktigt, tror att jag kläderna / tyget jag köper till kläderna inte finns i massupplaga.... Dessutom så ser jag inte skillnad på örhängena för 10 rs på gatan & de för 250 rs inne på någon fin butik i köpcentrat... 
Så, efter köpcentrat tog jag en taxi tillbaka till hotellet & gick upp till en stor affär här för att inhandla lite grejer att ta med mig hem, väskan vägde bara 21, 5 kilo än, så jag har fortfarande lite marginal! så, det blev lite kryddor & lite andra saker som inte finns/ är svåra att få tag på hemma. 
På väg hem igen så gick jag in på ett ställe där man dels kan köpa kött, dels kan äta mat, Jag beställde swami chicken till förrätt & mutton keema till huvudrätt. Chicken swami är kyckling försbollar, starka & goda. Mutton keema är get köttfärs. mums!
Häromdagen vågade jag mig på att smaka på en sak som heter Gol Gappa.Gol Gappa är en friterad ihålig boll med ett hål i. Man fyller sedan bollen med en vätska som är smaksatt med tamarind, koriande, chili & andra kryddor. Sist jag smakade på detta var första gången vi var i Indien, på en marknad i Agra & det är en av de få gångerna jag trodde jag skulle spy av smaken, så den gången spottade jag ut det där på gatan & alla runt omkring oss fick sig ett gott skratt åt utlänningen som inte tycker om detta väldigt populära snacks. Denna gången var det inte riktigt så illa, inte min favorit, men helt ätbar. 
När jag ätit gick jag till skräddaren som skickat medelande om att han ville att jag skulle komma dit för att prova en av salwar kameezeerna jag beställt. Jag kom dit & fick provat & den satt bra, som sagt jag kommer ha de mest välsydda salwares som jag har ägt! Jag frågade om de skulle bli klara imorgon. Nja, han trodde nog inte att alla kunde bli klara tills dess, jag hade en annorlunda kropps form ( det var ju oxå ett snällt sätt att utrycka sig på..) så de ville kolal att denna satt bra innan de gjorde resten, men de skulle höra av sig, antingen blev de klara imorgon, eller kanske imorgon. 
 
Nu lite kort från dagen, det blir inte så många när man spenderar dagen antingen i ett tråkigt köpcentra eller i en biosalong, men håll till godo.
 
Bencykel, texten som stod framför cykeln handlade om att våran nuvarande livsstil int eär bra för oss alls, att köra motorcykel istället för vanlig cykel är inte inte bra för vaken miljön, eller vårat liv, då vi oftast kör för fort
 
En annan skulptur som handlar om att Indien har ett fantastiskt arv, som Indien står stadigt på, samtidigt som Indien flyger i samtiden
 
Dagens förrätt, swami chicken, starkt och gott
 
HM i ett köpcentra nära dig, i vilken del av världen du än befinner dig i......
 
Huvudrätten Mutton Keema & gatlic naan
 
en av köttdiskarna på restaurangen jag åt min middag, Det röda ni ser hängandes från taket i det lilla rummet är kyckling på spett som väntar på att grillas.
 
På samma gata kan man även köpa sig en hel levande kyckling som slaktaren dödar, avfjädrar & styckar åt en. Snacka om färskt kött!
 
 

Stökiga chaufförer, glad hotell personal och noggranna skräddare

Kategori: Allmänt

Som sagt jag blir hämtad i bil varje dag när jag ska till och från kontoret. Jag kommer alltid fram, både till kontoret och hem, men ibland är det lite rörigt...
De skall hämta mig 9:50 på morgonen och köra mig tillbaka 19:50. Olika chaufförer varje dag..
Chauffören som skulle köra mig hem började ringa 16:45 och tyckte han skulle hämta mig.. Nej, det ska du inte sa jag. 19:50 är det. Sedan var jag i möte och han ringde nog 5 ggr under den tiden... Jag var nere 19:50 och hitta chauffören, som inte visste vart hotellet låg.. jag fram med min Google Maps, han, åhh du har en GPS, får jag låna, visst, så fick han då hittat hotellet. Det är bara det att för att komma dit måste man köra av stora vägen och köra runt och under en så kallad flyoverväg. Han missade det nästan, jag sa till och förklarade hur han skulle köra, så jag kom fram. På vägen hem ringer även skräddaren som vill att jag ska komma och ta mått igen, visst, men jag kan inte komma förens om typ 1 timma och då har du stängt. Nej då, ring innan, så ser jag till att vara här, så jag var där idag igen för att ta mått. Han är väldigt noga, så vem vet, detta blir kanske de mest välsydda salwar jag ägt..
Så, efter skräddaren hittade jag ett nytt ställe att äta på, tittade på listan en lång stund, så frågar han som har det om jag vill ha det stark, masala, med eller utan ost. Jag svarar på frågorna och hantillagar en vegburgare till mig.. helt ok,. Men inte bäst. Däremot hade de gröna chilisar som de friterat lite och sedan hällt salt på och de var helt fantastiska!
 
Här på hotellet är all personal väldigt trevliga och hjälpsamma, men det finns en kille här, jag skulle vilja säga pojk, men jag upplever att indiska män ser väldigt unga ut tills de plötsligt ser ut som äldre herrar, så han är nog inte en liten pojk, även om jag tror det.
I vilket fall han ser alltid helt lycklig ut när jag ser honom, spelar ingen roll om det är när han ska städa, eller hämta tvätt eller vad det är, han ler stort varje gång!
Och apropå hotellet, de har lagat min toalett! Så nu spolar den som den skall.
Jag saknar mina barn och känner att det ska bli skönt att få komma hem till dem om en och en halv vecka
 
Gårdagens middag intogs på Puchkos, denna gången deras Chile bathura, gott bröd som är friterat och en kryddig kikärtsrlra till det och lite oickles och hackad rödlök och en citron bit att pressa över om man vill det. Fick sällskap av 2 gatuhundar som brukar vara där, väldigt keliga och glada när jag klappade dem
Nu till dagens bilder