domingo.blogg.se

Vi är en familj som består av mig Sandra, min make Andreas och våra 2 söner Zacharias 11 år & Benjamin 9 år.

Slappar-dag

Kategori: Allmänt

Halloj!
 
Vi kände att framförallt barnen behövde en vilodag på hotellet idag, så vi valde bort "Amber Fort". Två uppdrag bestämde vi oss dock för att utföra idag: tågbiljetter från Ajmer till Dehli skulle införskaffas och något att göra färdkost för morgondagen av inhandlas. Utanför hotellet sprang vi på chaufören som körde oss till aptemplet och han kände till affären vi ville till (på hemvägen visade han oss att det fanns en likvärdig affär 100 meter från hotellet - kunde du inte sagt det lite tidigare?). Vi shoppade bröd o ost och Marie-Kex(!), men när vi var framme vid kassan började chauffören bli lite stressad då han fått en ny resa, så han fixade oss före i kön. När vi skulle betala var det dock en anställd som tog osten och sprang iväg med den.....
Det visade sig att man skulle få en armbandsklocka som bonus med osten, så personalen sprang runt både i butiken och på lagret och letade. Till slut så erbjöd de oss en pizzaskärare istället, så hittar vi en ouppskuren Pizza nånstanns så har vi resurser nu!
 
Andreas och barnen spelade sedan apbingo medan Sandra åkte till Stationen och köpte tågbiljetter. Den sura, stressade tantan som satt i kassan häromdagen var nu utbytt mot en hjälpsam herre. Sandra fick dessutom resan fram o tillbaka till rimligt pris utan för mycket dividerande o tjötande, så stress-nivån är på lägsta nivå sedan vi kom till Jaipur.
 
Vi har här i Jaipur inte lyckats äta middag någon annanstans än på hotellet, vilket har bra mat, men det känns lite tjötigt. Så igår hade Andreas med hjälp av internet lyckats hitta en restaurang som låg nära och fick mycket goda recensioner. Vi bestämde oss för att promenera dit.
Det gjorde vi också, alltså promenerade, men inte till restaurangen eftersom den inte gick att hitta trots att många vi frågade hade åsikter om var den låg. Till slut gav vi upp och gick in på den enda andra restaurang vi sett på vägen. Det såg ok ut med två upptagna bord på utsidan, men vi vinkades in i lokalen som var halvstor, grå och tom.
Mycket tom. Inte nog med att det inte fanns några gäster och antagligen ingen meny, det fanns bara TRE stolar att uppbringa i hela lokalen (dock fanns det fyra bord??!), och vi var ju fyra stycken. Så gissa vad? Vi åt på hotellet igen (Sandra åt en fantastisk Tali).
Nu skall vi göra filmen om vårt hotellrum och boka transport till stationen för morgondagen. Tåget till Agra går 07:05 och vi har ett bokat hotell där-Jippie!!!

Foton del 3

Kategori: Allmänt

 
 
Andreas i sina nya Ray Bans
 
Insidan av Hawa Mahal
 
Elefant i "Elephant village"
 
Zacharias har en levande orm runt halsen
 
 
Sandra forsoker fa kontakt med saporna i Aptemplet (Galta)
 
Ingangen till Hawa Mahal

Gamla stan & Zoo

Kategori: Allmänt

Idag akte vi till Hawa Mahal (Vindarnas palats) och sedan ga darifran genom gamla stan ner till en restaurang & sedan ga pa Zoo.
Hawa Mahal var lika fins som vanligt & ganska trevligt att ga runt i. Sedan traskade vi ner for gatan dar de saljer en massa klader, skor & smycken. Vi koppte lite klader & en sjal & fick betala valdigt mycket for mycket.... Men sa ar de har ibland..
I vilket fall sa kom vi ner till restaurangen efter mycket om & men. Maten var god  familjen blev glad igen. Darefter gick vi till Zoo. Nar vi gatt ett tag sa tankte vi att vi tar en ricksha sista biten, sa vi betalade 50 rs for att aka 50 meter. Suck!!
Inne pa Zoot fick vi se massa djur i sma burar... Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om det.. Det djur barnen tyckte var absolut roligast att titta pa var pelikanen.
Efter att vi vandrat runt Zooet akte vi till optikern & fick ut Andreas glasogon. Bild finns under "Foton del 3"

Aptembel & riktigt sot Lassi

Kategori: Allmänt

Idag akte vi till "Lassi Wallah" for att testa deras beromda lassi. Den smakade som en supersot drickyoughurt.. mao inte sa imponerande. Lassi, som ar en vanlig youghurt dryck har i Indien ar annars en oftast valdigt god dryck, men denna var lite val sot for min smak. Zach & Benjamin uppskattade den daremot. Det jag istallet oppskattade var att den serverades i lerkrus som vi nu har sparat. Dessa lerkrus slangdes annars bara.
Efter denna sockeroverdos traskade vi bort till optikern & Andreas fick gjort en synundersokning & bestallt glasogon.
Sedan var det dags for Aptemplet, Eller Galta som det egentligen heter. I templet lever flera hundra apor & man ger dem mat & sotsaker. For att komma till templet maste man forst ga upp for en laaaang backe, sedan gar man ner for en annna laaang backe & sedan ar man framme vid sjalva templet. Precis utanfor templet satt en del folk med ormar, de sa att de var kobror, men inte giftiga. Zacharias fick testa att jha en runt halsen & klappa pa en. Aven Benjamin fick testa, men haf blev jatte radd. Sedan ar det dags att ge en liten slant till ormagaren.
Pa vag in i templet finns ett Hanuman tempel. Hanuman ar en av gudarna har i indien, eller ha ar kanske mer att se som ett helgon an en gud. I vilket fall sa tillbes han som en som ar en valdigt god troende Hindu, da han ar valdigt bra kompis till Rama & Sita ( de ar daremot gudar som har fotts till jorden. Rama ar en inkarnation av Vishnu & Sita ar en reinkarnation av hans fru Saraswati) Det finns en lang berattelse om dessa som man kan lasa om man vill. I allfall, vi kom in i detta hanuman tempel & fick reda pa en del om trons betydelse for manniskor & vi blev valsignade.
Inne i sjalva Templet sedan ar det inte sa mycket apor, utan det ar mest pa vag till & fran templet som Mackake aporna haller till. Sedan var det att traska tillbaka hela langa vagen upp igen for att komma tillbaka till Rickshan. Pa vag tillbaka tog vi en svang om Soltemplet som ligger annu hogra upp. 
Efter denna promenad sa lyckades vi overtyga ricksha foraren att vi INTE ville se nagra affarer, eller hantverkare, utan bara ville aka till ett stalle som heter Indian Coffee house for att ata lite mat. India Coffee house var ett trevlig stalle med hyffsat gott kaffe & en god ost omelett.
Nu ar vi tillbaka pa hotellet & skall duscha & gora oss iordning for att aka till ett stalle som heter Copper Chimney som skall vara en bra & god restaurang. Jag kommer ihag den som en bra restaruang sedan vi var har sisst, sa jag hoppas att de inte blivit samre.
 

Jaipur dag 2 & 3

Kategori: Allmänt

Igar var vi en kort vanda i gamla stan, men akte ganska direkt till nagot de kallade "elephant village". Vi hamnade pa en gard, ungefar lika stor som varan tradgard med 4 elephanter pa. Det ar dessa elephanter som gar upp till Amber fort med turister pa dagarna, men igar var de lediga, eller de gick ine upp till Amber i alla fall, men man kunde ta sig en elephanttur dar, men det gjorde vi inte, utan vi klappade pa dem & tittade pa dem & fick reda pa lite om dem. 
Efter att vi varit med elephanterna i ungefar 1 h sa akte vi till en sjo med ett palats i mitten. Det mest fashinerande, enligt mig, var alla fiskar som fanns i sjon vid kanten. Det var helt tjockt med fiskar! nastan alla som var dar matade fiskarna med brod & deg, sa det var darfor som de var dar, men de va sa manga! Benjamin var mest fashinerad av rattorna som sprang runt dar. 
Det ar en anna sak som jag har funderat pa. Vi har sett en massa rattor har, men de ar inte storre an vara moss som vi har hemma. Rattorna som jag sett hemma ( i Alvangen & i Goteborg) ar valdigt mycket storre.
Efter sjon akte vi tillbaka till gamla stan & hittade en toalett till Benjamin. Sedan bar det hem till hotellet.
 
Idag stod bara trakiga saker pa schemat: Posten & tagbiljetter.
Vi borjade med posten.
Nar man kommer till posten med sina saker som man vill skicka sa skall man forst stanna vid en disk dar det star en ung kille i detta fall, som forst syr en pase av bommullstyg som han lagger i vara saker i, sedan syr han igen pasen, sa att allt blir ett paket. Sedan satter han lack-sigiller runt om pa sommarna. Sedan fyller man i en lapp med vad man skickar. Denna lapp viks ihop fint & sys fast pa pakete. Darefter sa skriver man adressen pa paketet.
Steg 2 ar att ta sitt paket till ratt lucka. Dar lamnar man in sitt paket & de vager det & satter pa frimarken & man betalar for att skicka paketet, sedan ar det klart. Hela denna procedur tog idag 30 min & da skall man veta att det var nastan inga personer pa posten, sa man maste rakna med 1 h... 
 
Nasta sak pa dagordnngen ar att skaffa tagbiljetter. I varan bok star det att man skall in pa tagstationen & till kassa 769. Val inne pa tagstationen finns aven en skyllt med samma info. Problemet var att skylten pekade ratt in i en vagg......  Ok, vad gor vi nu. efter att 3 personer talat om att vi skall in i en annan byggnad sa fick vi vall gora det da... full av irriterade minnen av idiotiska personer i Dehli & min allmanna kansla har i Jaipur.... traskade vi irriterade in i den andra byggnaden efter att vi koppt vatten & kakor att starka oss med.. Val inne i byggnaden sa sag det verkligen ut som en trakig statlig tagbokningsstalle, sa vi kom faktiskt ratt : ) Ok, alla har ar inte onda...
Sa, da ar det bara att fylla i alla lappar man skall fylla i for att skaffa tagbiljetter. Det galler att veta vad tag numret heter & va stationerna heter.  Det visste jag pa nastan alla destinationer, sa det gick ganska bra. Sedan sa staller man sig i kon till kassa 1. eller 769, beroende pa vart pa fonstret man tittar. Detta ar kassan for:
  • Foregien tourists
  • Elder citisens
  • dissabled citisens
  • Freedom fighters
Jag funderar fortfarande pa vilka som ar "freedom fighters" Har de ett speciellt ID? Hur far man det i sa fall? 
Val framme vid kassan sa lamnar man fram sina lappar & en grinig tant tar dem. jag fick bokat biljetter fran Sawai  madhopur (Safarin) till Ajmer. Sedan kom jag inte langre. Jag ville fraga hur man tog sig fran Ajmer till Jaisalmer, men fick till svar att hon inte kunde hjalpa mig med naganting, sa vi gick darifran med biljetter till Ajmer. det ar battre att fastna i Ajmer an i Sawai, sa ok da...
 
Efter tagstationen var vi hungriga, sa vi akte till en restaurang som det star om i Lonely Planet som heter Niro's. Det star att den skall vara lite dyrare.. Men det var en lyxrestaurang... Sa in kommer vi, trotta, smutsiga & allmant sunkiga & at en lyxig god lunch. Efter maten bestamde vi oss for att ga till Raj Mandir (Biografen har i staden som ser ut som en tarta for att se om det fanns biljetter till nagon film. Filmen som gar dar nu heter Race 2, sa vi far kolla upp den & se om den ar ok for oss & barnen.
Efter att ha vandrat ett tag sa hittade Zacharias en ricksha forare som han tyckte sag ut som Brahman. sa vi akte ricksha den sista biten till hotellet.
Nu skall vi snart kaka middag & sova lite. Imorgon skall vi tillbaka till optikern som vi var in till forut idag for att kolla Andreas syn & kopa glasogon till honom ( Kan ni tanka er Andreas i ett par Ray Bans?) Darefter blir det nog Aptemplet.
Ha det bra!

Foton del 2

Kategori: Allmänt

 
 
Clocktower i Jodhpur. Detta ar den stora marknadsplatsen i Jodhpur. Runt har kan man hitta det mesta. Med tanke pa hur hogt klocktornet ar sa kan man tro att man kan orientera sig i resten av staden med det, men ack nej. Gatorna ar tranga & husen typ i 3 vaningar, sa tornet gar inte att se ens om man ar bara en gata ifran det.
 
Lunchrast for de heliga rattorna i Karni Mata templet. Detta ar bara en brakdel av alla de rattor som sprang runt i templet. 
 
Zacharias hittade en gammal herre pa tagstationen i Bikaner som Zach berattade om Star wars for. Som vanligt samlades det en massa Indier runt barnen
 
I en affar for brollopsklader i Jodphur kladde affarsinnehavarna barnen i turban & paraply
 
Vissa cigarettmarken kommer aldrig att sla i Europa....
 
Utsikt over den bla staden Jodphur fran Meherenger Fort. Den bla fargen var fran borjan en farg som bara Brahminerna fick ha pa sina hus. Nu far alla ha blatt hus. En extra fordel med den bla fargen ar att den haller insekterna borta
 
En bild pa vara barn & nagra lokala barn framfor en av husen som vi halsade pa i under varan "Village tour" till Bishnoy
 
 

Jaipur....

Kategori: Allmänt

Igar bar farden mot Jaipur, den rosa staden & Rajasthans storsta stad med 3-4 miljoner invanare. Forutom att det ar Rajasthans storsta stad ar det dessutom ett populart turistresemal bland bade oss utlanningar som kommer hit & Indierna sjalva. Det gor att de ar valdigt manga som vill ta en till nagot speciellt hotell & det ar allmant stokigt har.
I alla fall, vi akte tag i 6 h fran Jodhpur, bara det ar lite jobbigt.... Men det blev lite battre av att vi delade kupe med nagra aldra indier som gav barnen & oss sotsaker.  Nar vi kom fram hade vi stallt in siktet pa ett hotell, som vi trodde lag nara tagstationen. Nar vi vandrat en stund insag vi att vi inte visste vart vi var... Sa vi fragade en kille som var trainee pa ett stort foretag som byggde flashiga bostader, han foljde oss till ett hotell, som han nog trodde var dit vi ville, men det ar det inte, da det var ett lyxhotell. Suck, min gamla kansla av att inte tycka om Jaipur borjade komma smygande.... Utanfor lyxhotellet kom en ricksha & vi hoppade upp i den. De korde runt oss till olika hotell, dels de vi ville till & nagra de valde ut at oss. De hotell vi tankte var fulla, sa vi tog tillslut ett som de valde at oss. Vi tog rummet i mitten klassen som de visade oss. Inte speciellt trevligt, men ett rum i allfall...
Middagen intogs pa takrestaurangen. Nar vi atit fardigt kom naturligtvis nagra som skulle spela dockteater for oss & som ville salja sina dockor till oss. Vi tackade nej & gick ner till rummet for lite slappande & sovande istallet. Idag ar planen att vi skall ta oss till den gamla delen av staden som ar helt rosa.

Bishnoy Safari

Kategori: Allmänt

Vi gick upp tidigt for att hinna med frukost innan den bokade turen till de sa kallade "bishnoy- (ibland Vishnu-) villages. Det hjalpte foga, eftersom personalen inte hade vaknat annu, sa drygt 2 timmar efter vi gick upp fick Zacharias kasta i sig den sista frukosten...
 
Det fanns dock en del andra gaster som var morronpigga och vi pratade med och fick fina tips av ett Kanadensiskt-Japanskt par. Andreas var dessutom sa tidigt uppe att han fick se hela solupppgangen, fran en rod liten skarva till fullt utslagen gul sol pa ett par minuter.
 
Sandra var lite radd for att vi var lite sena (10 min), men inte kom det nan och motte oss inte... Det visade sig vara ett litet missforstand, men hotellet bokade snabbt en ny safari, sa klockan 10 var vi pa vag. Bra guide/chauffor tog oss i en Land Rover ut pa landsbygden. Det kanns alltid lite konstigt att komma o turista i folks hus och titta pa deras deras sangar, kok och stall, men det var ratt ok. Pa vissa av stallena fungerade barnens charm lika bra som alltid och vi fick lova att maila korten vi tog till de som poserade med ungarna. 
 
Vi fick se lite Pottery, lite Weaving och lite Stamp-colouring. Kopte lite prylar som de goda turister vi ar. Det var ratt stor skillnad pa standarden pa de olika husen, men alla sov under tak, inklusive Zigenarna (kandes extra konstigt - "Now we go look at the gypsies"). Vi fick inte se Opium-ritualen, da lamplig brukare ej var hemma. Turen avslutades med mat hemma hos Chaufforen. Barnen (sarskillt Benjamin) lekte med hans barn, hans fru lagade en fantastisk god potatis-tjosan. Hans Pappa och Storebror blev valdigt nyfikna pa min svenska snus, sa vi hade ett internationellt utbyte av Tobak (deras "snus" ar mkt smuligare och starkare). Pa hemvagen skulle vi forbi posten och lamna varat paket, men det gick inte att komma fram till denna inrattning med fordon da det ar en stor Muslimsk hogtid, Eid, idag och halva staden ar avsparrad.
 
Bankomaterna firade oxa helg idag, eller tyckte bara inte om Sandras kort och vi behovde ha ut pengar for att projsa hotellet imorrn. Tillbaka till hotellet, hamta resecheckar, hitta vaxlingskontor, handla Elefant till Benjamin (for Zach hade antligen fatt sin efterlangtade "TransFormer" (eller Fram Torners, som kopian hette) sa Benjamin ville ha nagot med), hitta tillbaka, Sandra handlar kryddor och nu skall vi ata o ta d lungt.
 
I morgon aker vi till Jaipur (om vi hittar tagbiljetterna).
 
Skot om er
// Andreas med klan//

Vilse i Jodhpur, Kryddor, riktig dusch och Meherengarh-fortet.

Kategori: Allmänt

Halla dar. AjPadden o bloggen vill inte riktigt umgas, sa vi har inte lyckats komma in pa bloggen det sista. Har lyckats lana en dator pa hotellet nu, och tankte sammanfatta lite (utan skandinaviska specialbokstaver).
 
I gar bestamde vi oss for att bara ga ut och ga vilse lite bland alla grander i den medeltidslika stadsstrukturen. Det lyckades vi bra med....
Jodhpur ar beromt for sina kryddor, tyger och silver. Alltsa ville alla forsoka kranga dessa varor till oss (inte sa mkt silver, men desto mer av det andra). Alla berattar att de ar de enda som inte luras, och att konkurenterna har undermaliga produkter. En kryddforsaljare pastod att Saffran fran andra forsaljare bara ar "Chapatimjol, Kemikaler och gamla tidningar".
 
Sandra lat sy upp en drakt at sig, och jag kopte byxor. Zacharias var lovad en leksak och valde en transformer. Forsaljaren tyckte dock att den skulle kosta dubbelt sa mkt, eftersom den var tva leksaker ("look, Car AND Figure, two toys"). Pojkarna borjar umgas lite med hotellagarns son, men Zach tycker det ar jobbigt med spraket. Aven i det har fallet var det GTA som forenade dem (men bara lite, eftersom ingen av dem hade talamod att lata de andra spela).
 
Lunch at vi hos en agg-nisse vid Klocktornet. Zach blev inbjuden att sta i koket och titta pa. Sa nu har han "the secret recipee". -Vi raknar med fantastisk Omelett-frukost varje morgon nar vi kommer hem, Zach!
 
Efter en lang trottande dag i stadsmyllret (inkl. en SaffransLassi som var sa sot att aven ickediabetiker nog skulle behova en eller tva insulinsprutor att skolja ner den med), sa relaxade vi nan timme pa hotellet och gick sedan till en annan takrestaurant for att ata middag. Dar var det forutom god mat (bl.a. en fantastisk Tali med alla tillbehor) ocksa ett framtradande med sang o dans. Bl.a. var det en flicka i 8-9-arsaldern som dansade. Under sin andra dans bjod hon upp Zacharias (antagligen i tron att han var en flicka). Zach var forst radd for att han inte skulle dansa i takt, men till slut dansade bade han o Benjamin med henne.
 
Nar vi hade forklarat for Z att det var for att han sag ut som en flicka som han fick dansa, ville han inte att vi skulle beratta for nagon att han var en pojk (han vill ju dansa). Vi lyckades nog till slut overtyga honom om att man i alla fall i Indien har mer fordelar av att vara kille. Andreas hade sedan ett forvirrat samtal med en Afghansk man som trodde att vi lat Z vaxa upp som en tjej ("I don't understand.. Why are you holding him as a girl? Boys good").
 
Idag har vi varit pa fortet och vandrat runt bland fina saker, fascinerande arkitektur och historiens vindslag (men, halla, skarp dig!).
 
Hotellagaren har bjudit barnen pa Veg-burgare till lunch och erbjudit oss att aka gratis till ett tivoli, eller lekland (kan oxa vara simhall eller leksaksaffar han menar, lite oklart). Barnen sitter nu och leker med Lego for forsta gangen pa resan. Naturligtvis bygger de "dodsstjarnan" (Star Wars). De som jobbar har stannar upp och tycker att det ar jattefina tempel de bygger....
Sandra ar ute och shoppar en stund och sen far det val bli middag.
 
Igar sa Zach till en Engelsman har pa hotellet att han var arg pa honom for att Engelsmannen var dumma mot Indierna under Imoerietiden. Mannen ifraga, Max, som vi traffat tidigare, suckade uppgivet: "Some people will never forget".
 
Frys lite for oss oxa, sa hors vi.
 
//Fam. Domingo/Domingo/Domingo/Persson //

Bikaner till Jodhpur

Kategori: Allmänt

Vi bestämde oss igår för att ta en rickshaw från hotellet till tågstationen kl 9 då vi inte varit speciellt nöjda med frukosten på Chandra Nivas. 
Men det visade sig att det inte va speciellt lätt att hitta frukost vid stationen heller... Till slut bestämde vi oss för snabbmatsvarianten av Heeralals. Vi beställde 4 ost och grönsaks toast och Andreas vågade sig på att prova indisk frukost, vilken bestod av en stor typ pannkaka, koriandersås, en stark soppa och en lös youghurt. Andreas tyckte det var helt ok frukost. Efter frukosten så gick vi till tåget. Där fick vi vänta ca 1 timme då tåget var 25 min sent. Under tiden träffade Zacharias en farbror som var lite intresserad av Star Wars, så Zach förklarade lite för honom och gav honom ett "Lord Grievious"-klistermärke. 
Väl på tåget så satte sig en gammal farbror jämte oss och busade och lekte med barnen en stund.
efter ca 6 timmar var vi framme i Jodhpur. Vi tog en ricksha till klocktornet. Efter en stunds förhandling och diskussion huruvida det var 3 eller 15 Km dit, vill säga.
Vid klocktornet fick vi hjälp att hitta Yogi's Guesthouse. En gammal charmig haveli med rooftop-restaurang och mottot: "Come as a Tourist, Live as a Friend, Go as a Family".
Vi hittade & fick se 2 rum. Vi tog ett av dem för 900 rs natten. I lobbyn finns leksaker till ungarna och ägaren skämmer bort dem med godis och frukt. Maten på restaurangen är god, men lite små portioner. Med den fantastiska utsikten över "den blå staden", Klocktornet åt ena hållet och det enorma fortet som tornar upp sig åt andra hållet, skulle man nog dock kunna stå ut med vilken mat som helst.
Ägaren sa precis att om vi ville gå på Zoo med barnen imorgon, så skulle han fixa gratis taxi åt oss.
Imorgon ska vi undersöka stan.
 
Här kommer Benjamins traditionella kommentar:
-Vem skall häla att vi har haft en bra dag? 
-Du kanske?
-Nej, jag hälsade ju första gången!
-ok...
-Mamma Sandra hälsar att vi haft en bra dag!

Guidad tur i Gamla stan..

Kategori: Allmänt

Hej på er! 
 Efter frukost åkte vi på en guidad tur i Old Bikaner, som vi gjort upp om med en kille igår. En bra Chaufför och en kille som var bra på engelska fick vi med oss. Fin guidning genom kryddmarknaden med många smakprov och ett saffrans-inköp. Sen fick vi komma in och titta i en haveli som var hotell. 26 STORA rum med maffiga möbler och väggar och tak med underbara hantverk och en massa bladguld. Tänk ett sånt där slott som de visar på TV ibland och ni närmar er. Kan inte ens få en ide' om vad ett sånt rum skulle kosta hemma. Här kunde vi fått det för ungefär tusen spänn. Första gången under resan som vi tänkte att det skulle varit bra att inte haft ungarna med oss....
 
Sen var det Jaintempel och utsikt över staden. Våran guide blev mer o mer förtjust i ungarna och försökte få dem att säga: -Bye, bye Mama, Papa, go Sweden we stay here!
Det tyckte dock inte barnen (och inte vi heller).
 
Sen trodde vi att vi skulle få se tillverkning av kläder o tyger, men hamnade i en "very good handiwork-fixed-price-best-quality"-situation. Undr tiden som vi fick se på handbroderadetyger i olika varianter tog guiden ungarna på upptäcksfärd och satte på dem brokadväst och virade på dem När vi druckit upp te'et och Colan vi blev bjudna på, skyllde vi på Andreas diabetes och gick därifrån. Mycket god mat på Heeralal's. Och mycket!
 
En förvirrad ricksha-förare senare var vi tillbaka på hotellet för avslappning. Sedan åkte vi ut till Kamelfarmen, där de föder upp och bedriver forskning på kameler. En av dessa varelser var väldigt sugen på att testa en tugga av Zacharias hår, men vi lyckades avvärja detta. När vi väl lärt oss (?) skillnaden mellan olika raser och shoppat lite åkte vi via en fruktnisse hem. Lunchen fyller fortfarande våra magar, så bananer, morötter, ärtor och apelsiner räcker gott (ska se om hotellet kan fixa fram en öl till det). Nu skall vi fixa ihop packningen o se om vi kan pröjsa hotellet i kväll, så bär det av mot Jodhpur i morrn.
 
Natti Natt!
 
P.s. Benjamin tycker att vi skall hälsa att vi har haft en bra dag.

Natt tåg och Råtttempel

Kategori: Allmänt

Igår slappade vi i Dehli på Connaught Place. När vi slappat där ett tag så käkade vi lunch på ett cafe som hette Costa. De hade god capuccino och goda mackor, men va gansa dyrt. Sedan så köppte vi linser till Andreas. 1 månads endagarslinser kostade 3000 rs.
Sedan var det dags att gå tillbaka till Hotellet för att packa ner tvätten. Tvätten kom efter mycket om och men och var dyr, men det var bara att betala och se glad ut. efter packningen tog vi en ricksha till Sarai Rohilla stationen för att ta tåget till Bikaner. Väl i Sarai Rohilla så hittade vi en liten helgedom med ganska många gudar. Zacharias var jätteglad! Sedan hittade vi en traditionell restaurang där vi åt mat. Sedan fick vi vänta länge på tåget som gick 23:35. Som tur var fick vi gå på tåget vi 21:30. Vi åkte sleeper class och jag sov längst upp med Zach och Andreas sov på mellanslafen under mig med Benjamin.  Zach kom till ro ganska fort, men Benjamintog ett tag för. det var jätte kallt och jätte trångt, så det var väldigt svårt att sova. Vid 5-tiden på morgonen så var det extra kallt och lät väldigt mycke så jag reste mig för att kolla vad som hände. Det visade sig att dörren inte var stängd och tåget åkte. Inte undra på att jag frös! När tåget bromsade in lite åkte dörren igen lite och jag kunde stänga dörren med foten. Sedan fortsatte jag att ömsom frysa och ömsom sova fram till Bikaner.
Framme i Bikaner så blev vi påhoppade av touts som ville ta oss till ett hotell. Vi valde en som inte ville ta oss till samma hotell som de andra och det visade sig vara ett lyckokasst! Vi hamnade på ett litet guesthouse som hette Chandra Nivas och ett jättefint rum för 500 rs natten. Det dåliga är frukosten som är dyr och Undermålig. Kul dock att de påstår att vanligt rostebröd är fullkornsbröd!
 
Efter frukost och brukligt velande, ville vi ta bussen till Karni Mata-templet i Deshnok. Hotellägaren följde oss till en rondell i närheten, där bussen av någon anledning stannar för att ta upp passagerare. Ibland. Han stod kvar med oss i tjugo minuter och vinkade på bussar och såg till att vi kom på en till rätt ställe. 
 
Nu undrar Benjamin varför bara Mamma o Pappa får vara inne på bloggen?
- vad vill du skriva då?
- Hej!... Det är ju bara bokstäverna i alfabetet du använder!
-mm.
-Vad kommer efter K? 
 
Efter en del oro angående vart vi skulle gå av, så gick vi av där alla andra gick av,vilket visade sig vara rätt ställe. 
 
Karnimata är ett tempel bebott av råttor och fullt med offergåvor (snacks, godis, nötter, kakor etc) som dessa kan festa på. Om en råtta springer över ens fot betyder det tur. Zacharias hade minst tio råttor som sprang över hans fötter! Han var mycket fascinerad och ordnade hela måltider åt råttorna, med kikärtssnack som dessert.
 
På hemvägen fick vi prov på hur många människor man kan få in i en buss (t.om. Indierna tyckte att det var lite väl trångt). Det gjorde inte saken bättre att det är fysiskt omöjligt att få in Andreas ben av Skandinavien-mått bakom framförvarande stol. 
 
Sedan åt vi på ett överreklamerat ställe som heter "the gallop" ("gloop" på Rickshaw-förar-språk). Dyrt och med en kypare som stod bakom ryggen på oss och var sliskig och frågade "Are you finished with that, Sir", så fort jag la ner gaffeln på tallriken.
 
Enda fördelen med stället var att det var bara "two minutes walk from your hotell,sir".
 
Efter 20 minuters irrande tog vi en ricksha istället.
 
Väl hemma på hotellet och nyduschade (varmvatten -på riktigt! -vilken lycka!), fick Barnen till deras stora glädje se på Indiska barnprogram, medan vi softade på taket. Eftersom det är ganska kallt gick vi ner till ägarfamiljen som satt och myseldade i trädgården. Medan vi diskuterade skolsystem och språkfinesser, hade deras barn och våra ff i hotellrummet. Sedan jag tiil slut lyckats övertala en tioåring att jag kunde sopa upp nötskalen själv, bara jag fick en borste, var ordningen återställd. Nu är det tandborstning och sova som gäller, sedan tråkig frukost och sightseeing i "Old Bikaner" och ett besök på Kamelfarmen.
 
p.s. Benjamin hälsar att vi har haft en bra dag 

Bilder!

Kategori: Allmänt

Beviset pa att jag akte vattenruchkanan pa vattenlandet i Goa.
Goansk Volvo : ) Pa detta viset tog vi oss runt i Goa. Forsta gangen var det lite nervost & Andreas hade lite problem med vad som var hoger & vanster. Men trafiken pa landsvaganrna i Goa var valdigt snall & man tog mycket hansyn till varandra.
 Gatubild over Paharganj. Omradet i Dehli som vi bor i

Lek & mys pa stranden i Goa

Denna groda bodde pa varan toalett i hyddan vi hade hos Curlies i Anjuna.
Att drycka kokosnotsjuice pa detta sattet var jatte gott & svalkande.
Man talade om for frukttanten om man bara ville dricka eller dricka & ata, sa valde hon ut den basta kokosnotet at en. Mums for hela familjen!

Vi glomde Benjamins & Zacharias kepsar hemma en dag, sa vi fick kopa nya hattar till dem. Sa har fina blev de
 
Gatubild over Paharganj, omradet i Dehli som vi bor i. Bilden togs fran en takterass dar vi at middag igar.
 
 
 
 
 

Tagbiljetter & Paharganj

Kategori: Allmänt

Igar sa skulle vi kopa tagbiljetter.
Nar vi kom fram till tagstationen, dar man skall kopa biljetter, sa var det 2 personer som sa att vi inte kunde kopa biljetter dar, utan turistbiljetterna skulle man kopa pa en turistbyra inne pa Connaught place. Sa vi blev skickade dit med en ricksaw for 20 rs. Val dar sa de att det inte fanns biljetter till Bikaner innan 22/1 & vi ville aka 19/1.
Da sa vi hejda & akte tillbaka till Paharganj for 50 rs denna gangen & hittade ett internetcafe for att kolla tagbiljetter sjalva. & jo, det fanns tagbiljetter i Sleeper class 19/1.. Och alla andra biljetter med som vi ville ha & det stod att den intrenationella turistbyran fortfarande lag inne pa tagstationen pa forsta plan. Det absurda i det hela ar att den turistbyran som vi blev skickade till hette ITTC First floor tickets.......
Sa, nu vet vi att vi skall in i tagstationen, vad konstiga maniskor an sager & att det finns biljetter.
Sa vi at lunch pa Kathmandu cafe (jattebra mat och bullar bakade strax innan Indiens sjalvstandighet) och gjorde ett nytt forsok pa tagstationen & vi lyckades!!!! 1-0 Familjen Domingo/Persson mot toutsen!!! Jag tror inte ni kan forsta lyckan i att hitta den riktiga biljettluckan. Men ni skall veta att sist jag & Andreas var har i Dehli for 8 ar sedan holl vi pa i 1 hel dag att hitta detta stalle, sa att vi nu kom fram till den efter bara 1/2 dag ar fantastiskt!
 
Sa nu har vi koppt biljetter. Resplanen ser ut som foljer for den narmsta tiden:
Idag aker vi ett tag som gar 23:35 fran Dehli Rohilla till Bikaner. Vi kommer fram till Bikaner 20/1 kl 07:40
Dar stannar vi ett par dagar Darefter aker vi till Jodhpur den 22/1 med ett tag som gar 11 pa formiddagen & kommer fram 15:45 i Jodhpur. Efter Jodhpur aker vi till Jaipur med ett tag som gar 09:45 den 26/1 & kommer fram 15:30 samma dag.
I Jaipur stannar vi lite langre och aker till Agra 1/2 kl 07:05 & kommer fram 10:35. Detta tag var det enda som vi fick andra till en annan klass, da de inte hade sleeper class. Har aker vi i en klass som heter CC
Efter Agra aker vi till Safarin den 6/2 kl 19:05 pa kvallen & kommer fram 01:00 pa natten till Sawai Madhopur.
 
Efter att vi koppt biljetter gick vi runt i Paharganj & upplevde myllret har. For mig & Andreas ar det jatte skont, men barnen blir ganska trotta, aven om det inte ser ut som att det ser eller tanker pa nagot alls som hander runt om dem.
idag tror jag vi skall forsoka ta oss ut till Connaught Place en stund innan vi skall tillbaka for att packa var tvatt som vi hoppas ar torr & ta oss ut till Rohilla som ligger c:a 5 km harifran. Vi lamnade in tvatten igar, men da det spo regnade nastan hela dagen igar har, sa blev den inte sa torr igar. Idag ar det uppehall & ganska varmt.
 
 
 
 

Dehli!!

Kategori: Allmänt

Nu har vi lyckats ta oss till Dehli. Flyget & taxin i Goa var smidigt. Men nar vi kom till dehli borjade kaoset....
Var plan varatt vi skulle ta metron till Paharganj for att hitta ett hotell, men metron gick inte fran inrikes terminalen utan var langt bort sa de, sa vi tog en forbetald taxi istallet.
Det kanns ju tryggt...
Tillslut far vi tag pa en forbetald taxi. Han kan ingen engelska & hittar inte till paharganj, sa en resa som kanske skall ta 25-30 min tog 2 timmar...
vi var lite frustrerade dar ett tag...,Men tillslut kom vi fram till Paharganj & vi kande oss som hemma. Zacharias fragade om vi kommit till Japan da hela gatan ar full av neonskylltar.

Vi hittade ett dubbelrum med western toilett for 500 rs, det ar inte sa fint och det later hemskt mycket, men jag tror inget annat hotell ar tystare har.
Idag har vi atit frukost pa MoMo Cave.
Det regnar har i Dehli & ar lite sma kyligt, sa Andreas & barnen hamtar trojor at oss medan jag sitter pa ett "hal i vaggen" internetcafe. Tanken var att de skulle ha en dator me USB, sa jag kunde kopplat in kameran, men de har gomt datorn, sa det far bli en annan gang.
 
Nar Andreas& barnen kommit tillbaka skall vi ta oss till tagstationen & kopa tagbiljetter. Det skall bli spannande & se om det blir lika svart denna gangen som det var for 8 ar sedan :) Jag aterkommer imorgon med en rapport pa hur resplanen ramat ser ut &hurdetgick med tagbiljett kopandet/
 
 

Roligt bad, onda ögon och illamående

Kategori: Allmänt

När vi var i Aswem så hade jag och Andreas ett barn var på ryggen och försökte hitta goa vågor att dyka igenom, Vi hittade inga perfekta, men några som var och. Ungarna älskade det! 
När vi skulle hem åkte vi efter Carro och David. Efter ungefär halva vägen mådde Zacharias illa och ville hem fort och Benjamin somnat. Så vi tog, eller vi bad David och Carro ta den snabbaste vägen hem. När vi kom hem fick Zach avslagen cola och lite vila så hämtade han sig bra. Då var det dags för Benjamin istället. Han fick jätte ont i ögat och kunde knappt hålla dem öppna. Vi sköljde med dricksvatten pch solglasögon på och sedan gick vi ner på stranden för att plocka stenar, äta mat och lyssna på lite trance. När vi käkat färdigt så somnade Benjamin, så Andreas fick bära honom. Vi gick över till Shiva Valley ( där festen var) för att titta på en Shiva målning de hade där. Men det var så fullt med dansande människor och så hög volym så vi gick hem istället.
Idag är Benjamins ögon bättre, men det rinner lite ur höger öga. Vi avvaktar hur det utvecklar sig. Om det inte blir bättre, så är vi i Dehli imorgon med större och bättre möjligheter till vård om det skulle behövas

Vilse på Vespa i Goa!

Kategori: Allmänt

 I går (Tisdag) skulle vi lämnat tillbaka vespan och ta en Taxi till Aswem. Vi ångrade oss dock och beslöt att försöka hitta vägen själva på biken, det skulle ju bara ta 30-40 minuter att köra dit......
Vi visste ju ungefär hur vi skulle köra....
Så många ställen att köra fel på kan det ju inte finnas på en så kort sträcka.......
 
2 timmar senare var vi framme och hade fått se Chapora centrum ( två gånger, eftersom vi fick vända), Siolim, diverse småbyar och en massa landsbygd. Dessutom missade vi den enda skylt vi skulle hålla utsikt efter i Aswem och åkte således ett par Km för långt. Nu var inte humöret riktigt på topp längre.....
Zacharias o Sandra tyckte att vi kunde ta vilken sketen strand som helst, bara vi fick gå av moppen nu. Andreas fortsatte envist i sin egen bubbla och till slut var vi framme!
fortsättning följer efter frukosterandet.

Hårklippning, magsjuka och dåligt wifi

Kategori: Allmänt

Benjamin har klippt håret. Han blev jätte fin! Jag bad att de skulle ta lite vid örona och kanske tunna ut det lite, men det blev helt kort. Efter klippningen fick Benjamin huvudmassage. Under tiden Benjamin blev klippt passade Andreas på att bli rakad och få massage.
 
Jag ( Sandra) har dragit på mig en sväng av magsjuka, men den är inte värre än att jag hänger med på saker.
 
De sista dagarna har vi haft svårt att hitta ett stabilt internet, så det är därför som bloggen inte blivit uppdaterat.
 
Idag ska vi åka till Vagator som är en by här i närheten av Anjuna. Där ska vi bada och kolla på ett Shiva ansilte som är inhugget i berget

Tappade glasögon, resebokningar och mobilabonemang

Kategori: Allmänt

Ingenting i Indien går fort. Det är bara att inse och vänja sig.
i förrgår skulle vi boka tåget till Auranganbad. Efter låång tid så visar det sig att tågen är fulla. Det fanns en Volvo ac sitt buss som gick dit, men den skulle ta 26 timmar, så vi hoppade det. Istället blir det flyg till Dehli 17/1 därefter vet vi inte riktigt vad som händer. Planering pågår, så så snart vi vet hur vi fortsätter, så meddelar vi er.
efter resebokningen åkte vi med Carro och David till Vagator med vespan. Där skulle vi äta lunch och det tog en halv evighet innan all mat kom, så Benjamin var ganska upprörd innan hans mat kom. Sedan var det bad i de ganska höga vågorna. En av vågorna svepte med sig Andreas glasögon ut i havet. När vi gick upp efter ett roligt bad försvann Benjamin... Så oron var stor då det förutom vågorma fanns ett litet berg som Benjamin va väldigt intresserad av. Så när vi springer och ropar pekar en indisk man ut honom. Han satt i godan ro bland några stenat längre bort på stranden.
Sedan var det dags att köra hem. Då Andreas som sagt inte hade några göasögon så fick jag den stora äran att köra hem. Det va väldigt nervöst i början men sedan var det roligt! Så nu bråkar vi lite om vem som ska köra ; )
När vi kom tillbaka till Anjuna så gick vi ner till stranden och åt varsin go omellette-macka som tanterna gör på stranden. Den va kanon-god! 
 
Igår så skaffade vi oss varsitt Indiskt mobilabonemang, eller egentligen är båda mina. Det tog ungefär 2 timmar att skaffa dem. De skulle ha ett passfoto/ abonemang och en passkopia. Sedan fick jag vänta och vänta och vänta. När jag väntat ett långt tag fick jag skriva på kontraktet på 3 ställen och på passkopian. Sedan fick jag vänta en stund ( en lång stund) till och tillslut fick jag våra simkort!
Så våra mobilnummer är:
Andreas: +917507402688
Sandra: +91 750 740 1250
 
Dessa abonemang hoppas vi skall fungera genom hela resrutten (hur den nu blir). 
 
Nu är vi färdiga med frukosterandet och har tröttnat på att bli utslängda från nätet och logga in gång på gång, så ha d gött allihop.

Hur får man tag på en Vespa och Indiskt vattenland

Kategori: Allmänt

Igår var det mening att vi skulle fixa tåg biljetter. Men så blev det inte. Anledningen var att vi, som de enda turisterna i Anjuna, så lyckades vi inte hitta någon Vespa att hyra. Så vi fick snällt be David om hjälp att hitta en att hyra. Det blev en röd fin Vespa som vi nu åker hela familjen på. När Vespan väl var hyrd åkte vi tillsammans med Carro och David för att äta lunch och sedan till vatrenlandet. Det var roligt på vattenlandet som bestod av massa ruchkanor och lite vatten. Der fanns ett område med 5 ruchkanor som va anpassade för barnen och så fanns det 3 stora ruchkanor till vuxna. Jag vågade mig på att åka den den ruchkana som man skulle åka i en ring i. Jag traskar upp för trappan till ruchkanan med en stor ring, väl uppe får jag reda på att jag måste ha en dubbelring. Så det var bara att traska ner alla trapporna igen Och hämta en dubbelring. Sedan blev det åka av! Foto kommer senare : )
Efter badet åt vi middag tillsammans med Carro och David på Oasis innan vi åkte till hotellet för att sova.
 
Idag är planen att vi skall försöka fixa tågbiljetter och handla lite tråksaker som tvättmedel. Därefter blir det bad i havet.
 
 

Vår 1:a dag i Indien

Kategori: Allmänt

Vi började gårdagen med att dopp i havet som var behagligt varmt, dock lite grumligt då det kom in en massa båtar med turister pga marknaden.
Efter badet gick vi längst stranden, tanken var att vi skulle till "byn" men när vi gått ganska långt, så trodde vi att det var ungefär dubbelt så långt lvar, så vi vände om. Under vår promenad blev barnen fotograferade ett par gånger av unga pojkgäng. 
Vi tog ett bad till och sedan gick vi till hyddan för att gämta dollar för att växla. vi växlade pengar och gick in en stund på marknaden och alla blev charmade av våra barn. Vi käkade mat på Shiva Valley och sedan raveade Zacharias Och Benjamin loss på stranden. Idag är planen att vi skall fixa tågbiljetter till Varanasi och efter lunch ska vi åka till ett vattenland.

Antligen framme!!!

Kategori: Allmänt

Ja, Nu har vi kommit fram till Anjuna Gos, eller egentligen kom vi fram igar, men da lyckades vi inte hitta nagot internet.
I vilket fall. vi kom in c:a 30 min sent till Istanbul, da det snoade i Istanbul. men det var ingen fara att hinna med nasta flyg. Nar vi kommit p[ det flyget, a blev det forsenat i 2 timmar, sa mat fick vi forst mitt i natten & sedan forsoka sova i typ 3 h. Barnen somnade & jag sov nagra timmar, men Andreas somnade inte alls. Vi kom i allfall fram till Mumbai vid 07-tiden Indisk tid. 
Nar man skall in i Indien maste man fylla i en rosa imigrationslapp. Det star pa baksidan att barn under 16 inte maste fylla i den, sa vi fyllde inte i nagon for barnen. I vilket fall, framme  vid registreringsdisken, sa sa de att vi maste fylla i en for barnben med. Sa det var bara att ga ifran kon och fyll i en lapp, sedan in i kon igen. Men sedan kom  vi igenom. 
Darefter ar det tullen som gick bra den med.
Efter det sa skall man med en buss for att komma till inrikes terminalen & det gick att hitta den, men det var en enorm ko for att komma pa den.
Men vi lyckades tillslut. Da ville de ha dricks for att lagga in mitt bagage, men det fick de inte.
Val framme p[ inrikesterminalen ville vi checka in bagaget, men det fick vi itne, da det var for tidigt, sa vi hitta nagon svin dyr mat & vantade. Sedan gick incheckning & annat valdigt smidigt.
Val i Dabolim Goa, sa at vi en mat igen & hittade en forbetald taxi som skulle ta oss till Anjuna.
Taxin sa att han visste vart viu skulle, men val framme i Anjuna visste han nog inte det i allafall.....
Men vi hittade de vi skulle mota & vi hittade ett hotell dar vi har en egen hydda. Sedan gick vi ner till stranden for att ata mat. Darefter var det sova.
 
Idag har vi atit frukost & nu skall vi upptacka Anjuna & bada lite.
 
 

Packningen är klar!!

Kategori: Allmänt

Efter en del om och men så lykades vi packa ner allt det vi tycker att vi behöver ha med oss från Sverige för 3 månaders vistelse i Indien. Vi klarade det med 2 stora ryggsäckar & 4 små ryggsäckar som vi skall med som handbagage.
Det som tog absolut mest plats är badhanddukar, sängkläder & fleecefiltar. 
Idag har Jag & Benjamin varit inne i Göteborg & lämnat in min förlustanmälan av en klocka & Andreas & Zacharias har varit i Kungälv för att växla pengar som barnen skall ha med sig & skanna/kopiera några vikiga papper.
Det är lite nervöst nu, men det går ganska bra i alla fall.

Sittplats!

Kategori: Allmänt

 Hallå där!
Vi har nu fått bekräftat att vi får sitta bredvid varandra på flyget ner. Kanske inte så intressant för er som läser det här, men det kändes rätt så viktigt för oss. Nästa spännande sak är huruvida Sandra kommer att hinna få sitt nya Visa-kort innan vi åker. Annars får vi leva på luft efter den 13:e Februari (eller om Andreas kanske kan skjuta till någon liten Rupie) ;)