domingo.blogg.se

Vi är en familj som består av mig Sandra, min make Andreas och våra 2 söner Zacharias 11 år & Benjamin 9 år.

Jaipur dag 2 & 3

Kategori: Allmänt

Igar var vi en kort vanda i gamla stan, men akte ganska direkt till nagot de kallade "elephant village". Vi hamnade pa en gard, ungefar lika stor som varan tradgard med 4 elephanter pa. Det ar dessa elephanter som gar upp till Amber fort med turister pa dagarna, men igar var de lediga, eller de gick ine upp till Amber i alla fall, men man kunde ta sig en elephanttur dar, men det gjorde vi inte, utan vi klappade pa dem & tittade pa dem & fick reda pa lite om dem. 
Efter att vi varit med elephanterna i ungefar 1 h sa akte vi till en sjo med ett palats i mitten. Det mest fashinerande, enligt mig, var alla fiskar som fanns i sjon vid kanten. Det var helt tjockt med fiskar! nastan alla som var dar matade fiskarna med brod & deg, sa det var darfor som de var dar, men de va sa manga! Benjamin var mest fashinerad av rattorna som sprang runt dar. 
Det ar en anna sak som jag har funderat pa. Vi har sett en massa rattor har, men de ar inte storre an vara moss som vi har hemma. Rattorna som jag sett hemma ( i Alvangen & i Goteborg) ar valdigt mycket storre.
Efter sjon akte vi tillbaka till gamla stan & hittade en toalett till Benjamin. Sedan bar det hem till hotellet.
 
Idag stod bara trakiga saker pa schemat: Posten & tagbiljetter.
Vi borjade med posten.
Nar man kommer till posten med sina saker som man vill skicka sa skall man forst stanna vid en disk dar det star en ung kille i detta fall, som forst syr en pase av bommullstyg som han lagger i vara saker i, sedan syr han igen pasen, sa att allt blir ett paket. Sedan satter han lack-sigiller runt om pa sommarna. Sedan fyller man i en lapp med vad man skickar. Denna lapp viks ihop fint & sys fast pa pakete. Darefter sa skriver man adressen pa paketet.
Steg 2 ar att ta sitt paket till ratt lucka. Dar lamnar man in sitt paket & de vager det & satter pa frimarken & man betalar for att skicka paketet, sedan ar det klart. Hela denna procedur tog idag 30 min & da skall man veta att det var nastan inga personer pa posten, sa man maste rakna med 1 h... 
 
Nasta sak pa dagordnngen ar att skaffa tagbiljetter. I varan bok star det att man skall in pa tagstationen & till kassa 769. Val inne pa tagstationen finns aven en skyllt med samma info. Problemet var att skylten pekade ratt in i en vagg......  Ok, vad gor vi nu. efter att 3 personer talat om att vi skall in i en annan byggnad sa fick vi vall gora det da... full av irriterade minnen av idiotiska personer i Dehli & min allmanna kansla har i Jaipur.... traskade vi irriterade in i den andra byggnaden efter att vi koppt vatten & kakor att starka oss med.. Val inne i byggnaden sa sag det verkligen ut som en trakig statlig tagbokningsstalle, sa vi kom faktiskt ratt : ) Ok, alla har ar inte onda...
Sa, da ar det bara att fylla i alla lappar man skall fylla i for att skaffa tagbiljetter. Det galler att veta vad tag numret heter & va stationerna heter.  Det visste jag pa nastan alla destinationer, sa det gick ganska bra. Sedan sa staller man sig i kon till kassa 1. eller 769, beroende pa vart pa fonstret man tittar. Detta ar kassan for:
  • Foregien tourists
  • Elder citisens
  • dissabled citisens
  • Freedom fighters
Jag funderar fortfarande pa vilka som ar "freedom fighters" Har de ett speciellt ID? Hur far man det i sa fall? 
Val framme vid kassan sa lamnar man fram sina lappar & en grinig tant tar dem. jag fick bokat biljetter fran Sawai  madhopur (Safarin) till Ajmer. Sedan kom jag inte langre. Jag ville fraga hur man tog sig fran Ajmer till Jaisalmer, men fick till svar att hon inte kunde hjalpa mig med naganting, sa vi gick darifran med biljetter till Ajmer. det ar battre att fastna i Ajmer an i Sawai, sa ok da...
 
Efter tagstationen var vi hungriga, sa vi akte till en restaurang som det star om i Lonely Planet som heter Niro's. Det star att den skall vara lite dyrare.. Men det var en lyxrestaurang... Sa in kommer vi, trotta, smutsiga & allmant sunkiga & at en lyxig god lunch. Efter maten bestamde vi oss for att ga till Raj Mandir (Biografen har i staden som ser ut som en tarta for att se om det fanns biljetter till nagon film. Filmen som gar dar nu heter Race 2, sa vi far kolla upp den & se om den ar ok for oss & barnen.
Efter att ha vandrat ett tag sa hittade Zacharias en ricksha forare som han tyckte sag ut som Brahman. sa vi akte ricksha den sista biten till hotellet.
Nu skall vi snart kaka middag & sova lite. Imorgon skall vi tillbaka till optikern som vi var in till forut idag for att kolla Andreas syn & kopa glasogon till honom ( Kan ni tanka er Andreas i ett par Ray Bans?) Darefter blir det nog Aptemplet.
Ha det bra!

Kommentarer

  • Ann-Kerstin säger:

    Känns nästan skönt att ni ska lämna den stad ni nu befinner i. Ni verkar inte trivas så över sig o det är inte samma vänlighet som ni har mött förut. Tänk vad mycket både ni o barnen lär er om Indien. Ha de nu så bra med tågresor o allt. (Här regnar snön bort idag)

    2013-01-28 | 19:05:26
  • Gustav Hallén säger:

    Byråkrati och administration är underskattat i Sverige. Vi är alldeles för smidiga och effektiva =).
    Härligt att läsa att ni har det bra. Vill se bild på Andreas i RayBan sen!

    2013-01-28 | 22:38:14

Kommentera inlägget här: