domingo.blogg.se

Vi är en familj som består av mig Sandra, min make Andreas och våra 2 söner Zacharias 11 år & Benjamin 9 år.

Kerala Backwaters

Kategori: Allmänt

Vi gick upp klockan sju, käkade frukost och gjorde oss redo för en dagstur i "bakvattnen". Vi blev lite stressade av att vi inte var helt klara när bussen kom för att hämta upp oss. Sedan spenderade vi 45 minuter i buss med att plocka upp andra från diverse hotell. Sedan var det nästan en timme på bussen innan vi blev avkommenderade och träffade vår guide, Tum pee.

Guiden var jättebra, pushade inte på saker, verkade mycket kunnig och pratade bra engelska. Hela hans ansikte förvreds i ett leende när han artikulerade de engelska orden.


Vi började med att åka i en "houseboat" med tak och plast-utemöbler. Det var väldigt stilla och fridfullt när "kanalerna" slingrande sig genom skogen och vi småpratade med medresenärerna.


Denna frukt ser ut som mango, men innehåller Cyanid och hör till de dödligaste växterna i Indien. Det är kärnan som är giftig. Den kallas för "suicide fruit".


Första stoppet var vid en "kalkfabrik", där vi fick se hela tillverkningen från snäckskal till "limestone".
På bilden ovan syns snäckskal som bränts ihop med träkol och skall släckas.

Vi stannade också vid en rep-"fabrik" och såg flinka fingrar göra rep av kokosnötsskal. Alla verksamheter här ute verkar vara kooperativa.
Vi köpte tapiocachips, lite halsband och mahognyskålar.


Zacharias pratade länge om både Vr och livsfilosofi med två amerikaner, en i 25-årsåldern och en i 50-årsåldern. Utbytet av dessa diskussioner var helt klart ömsesidigt. 

Våra amerikanska vänner får reda på av vår underbara guide hur man gör rep av kokosnötter.

(null)


Båten fördes fram genom stakning med en lång stör. Zacharias fick prova på detta.


Sedan stannade vi för traditionell Kerala-lunch serverad på bananblad. Jättegott tyckte de vuxna och även barnen hittade lite favoriter. Särskillt den über-söta efterrätten gick hem hos de yngre.
(null)

(null)



De sista två timmarna spenderades i stora kanoter längs smalare "kanaler". Vattendragen är naturliga, men vi kommer inte på något bättre namn än "kanaler", så vi använder det.

Vi gick av i en liten by och fick se lite kryddväxter. Vi smakade på peppar direkt från trädet - gott, tyckte även barnen.

(null)


Allt som allt en väldigt lyckad dag, med nya upplevelser. Vi har ju vart på village-safaris och rundturer tidigare, men det här kändes annorlunda. Man fick uppfattningen att alla, båtförare, bybor, guide mfl, var på samma nivå. Det var ingen som jobbade åt någon annan, utan alla var med på det och stålarna går antagligen till hela bygden.

På förmiddagen stötte vi ihop med en kanot som var på väg till "storbyn" med "Toddy". Toddy är en alkoholhaltig dryck som görs av kokosnötsträdets blomma. Man plockar och slår den. Sedan lägger man den i ett lerkrus och hänger upp i trädet. På morgonen tappar man upp vätskan. På förmiddagen har den fermenterats till ca 5% alc. På kvällen är den uppe i nästan 15%. 
Vi smakade på förmiddagen och det var gott. Påminde lite om kombucha-te. Tänk kokosmjölk med en frisk syrlighet. Vi sparade lite till eftermiddagen och den hade då fått en annan karaktär. Lite som maskrosvin, eller i alla fall som Andreas minns det lite läbbiga maskrosvin han fick tag på när han gick på högstadiet.
Vi har en skvätt kvar som vi skall provsmaka när vi kommer hem.

(null)
Hope I senna kokospalm kan man skymta lerkrukan med toddy.

(Jag ber om ursäkt) men vi äter på "Rose Garden" igen. Kyparen fnissar och är skum, men väldigt trevlig.




Houseboat redo att ta mätta turister på nya äventyr.


Efter att ha tagit den sista skvätten Toddy, gör Andreas den internationella minen för "jättegott".


Tomten som skall brinna imorgon och Sandra (till vänster) som tänker titta på.

(null)
När det började låta i jaintemplet började duvorna cirkla runt hela templet i flera varv

(null)
Benjamin tittar på duvorna vid jaintemplet vi var på igår

(null)
Kakaobönor växer här i backwaters i Kerala

(null)
Så här glad är Zacharias för att få åka ut på båttur

(null)
En tapioka/maniok/casava planta. Plantan stod bland flera maniokplantor på ett fält

(null)
Hibiskusbuske. När vi åkte förbi de berättade jag för Zacharias att det var en hibiskus, det medförde att han som körde båten frågade om jag ville ha en. Ja tack sa jag och han körde nära nära kanten för att plocka en till mig 😍
(null)
Vackra blommor på vackra buskar var det gått om längst kanalen. Vad denna heter kommer jag dock inte ihåg

(null)
Helt ofarlig vattenorm. Den äter råttor, så den kallas även bondens vän, eller råttorm

(null)
Ananasträd.

(null)
Den fina skålen som jag får mitt tibetanska te i. 

Nu är det sovning för oss. Imorgon är det nyår som ska firas med att hämta ut mina kläder, parad, uppträdande och annat spännande.

Godnatt


(null)

Bonusbild, bara för att den är så fin





Kommentarer


Kommentera inlägget här: