domingo.blogg.se

Vi är en familj som består av mig Sandra, min make Andreas och våra 2 söner Zacharias 11 år & Benjamin 9 år.

Fathepur-Sikri

Kategori: Allmänt

I går åkte vi till den övergivna staden Fathepur-Sikri. Vi gjorde upp om pris på taxi och påpekade att vi nog behövde mer än de två beräknade timmarna. Inga problem sa han som sålde resan. När vi kom tillbaka till taxin, kom chauffören dock springande o fräste surt att vi var en timma o femton minuter sena.... Vi hade pratat rätt mycket om Akbar ( Moghul-härskaren som lät bygga staden) innan vi åkte och barnen var rätt intresserade rätt länge. Sen drog vi Bellman- och Pekka-skämt om Akbar och Benjamin, som sa att han var för trött för att gå, gjorde två tjurrusningar runt hela tjänar-komplexet. 
Akbars storhet lgåg till stor del i att han ville ena landets olika religiösa och etiska grupper. Han hade dessutom en kristen, en muslimsk och en hinduisk fruga (o så några till förstås). Han förbjöd dessutom Sati (att en kvinna skall sätta sig(mer eller mindre frivilligt) på sin makes likbål och brinna upp med honom. Sedan återtogs denna sedvänja och var bruklig under några hundra år och förekommer än idag på landsbygden.
 
Efter utflykten tog vid det lungt och smaskade på Katheri ("drömmar", ibland med saffran, ibland utan. Sedan åt vi på "Yash"- Ok mat (Sandra gillade inte - men hon tycker allt smakar skit, förlåt, TVÅL, här), trökig kypare, slött bredband (ungefär som att försöka koppla upp sig med en burktelefon) och Harry Potter. Således hade Hotell Sheela två små rödhåriga trollkarlar som sprang runt och kastade trollformler i pyjamas i trädgården sent i går kväll.
 
Det har varnats för regn och åska, så när det inte haded börjat regna i morse bestämde vi oss för att passa på att besöka Taj Mahal innan vädret kassat till sig. Bra och roligt och en massa foton. Nu kan vi inte bara fylla våra egna fotoalbum, utan fyller även många, många indiska familjealbum. Tänk vad deras grannar skall bli avundsjuka när de kommer hem och visar bilder där de poserar med rödhåriga yrväder och en exotisk, vit "Tall Man".
 
Vi har en cykelricksha-kille som alltid står utanför hotellet och frågar om vad vi skall gör idag och imorrgon. Han beskyldlde oss för att ha slösat bort fem dagar för honom eftersom han står och väntar (som ingen bett honom om) och vi nästan aldrig åker Ricksha. När Andreas råkade nämna att vi tagit en annan Ricksha till andra sidan Yamuna, ville han veta när och med vem och varför och tog på sig sin mest sårade min....
Idag gjorde vi honom dock till viljes och bad honom ta oss till en restaurant. Efter att varit inne o vänt på ett lyxställe, tog han oss dit han nog hade tänkt från början: Green Park Restaurant. Billigt och gott (tyckte till och med Sandra) och då hela etablissemanget låg på en gräsbevuxen bakgård kunde barna rasa av sig. De lekte någon form av Cricket med en indisk pojk i treårsåldern. 
 
Då vi behövde två rickshor för att frakta familjen, så tyckte barnen att det var en tävling mellan dessa två. Barnen slogs om vinnar-rickshan, den med pappa i.
 
Sedan gjorde vi flera bokinköp på "Morden Book Depot".
Efteråt gick vi motvilligt med på att gå in på två Emporiums. Barnen fick varsin Cola och vi låtsades vara intresserade tills de druckit upp och tackade sedan för drickan och drog.
 
Nu sitter vi på "Taj Caf'e" och försöker blogga lite mellan strömavbrotten. Andreas tyckte sin mat var god och Sandra tyckte sin mat smakade Tvål......
 
Det är lite svårt med internetuppkopplingen i Agra, men vi hör av oss på bloggen när vi kan.
 

Kommentarer

  • Elisabeth Errind säger:

    Hallå o Hej! vad kul det är att läsa er blogg! Vilka spännande äventyr Ni får vara med om. Ser fram mot de nya! Här hemma är det 3 råkalla grader o blötsnön kommer o går i skurar :-? Inget mysigt alls! Kram Till Er från oss allihop! Bisse.

    2013-02-04 | 15:11:17
  • Lisbeth säger:

    Gott höra av er. Vad har hänt Sandra gillar du inte indisk mat eller är det bara i Agra det smakar tvål?

    2013-02-05 | 12:01:33
  • Ann-Kerstin säger:

    Har ni det varmt o gott nu? Ni hade ju filtar med för eventuell kyla. Nu ska jag ringa Gustav han fyller 29 idag, på lördag är det kalas.

    2013-02-05 | 13:28:37
  • tomás säger:

    Er blogg är den mest spännande läsning jag haft på länge

    2013-02-05 | 17:01:41

Kommentera inlägget här: